Adaptacija. Kaip padėti mažyliui?

  • Paskelbė : Mindaugas
  • Paskelbta: 2022-09-20
  • Kategorija: Pranešimai

Adaptacija – tai prisitaikymas naujoje socialinėje bei fizinėje erdvėje, pokyčių priėmimas ir radimas savo vietos aplinkoje pagal savo asmeninius poreikius. Tam, žinoma, reikia tinkamo pasirengimo ir laiko. Kiekvieno vaikučio adaptacija yra individuali, kiekvienam reikia ir skirtingo laiko šiam periodui.

Geriausia pradėti ruoštis eiti į darželį dar gerokai iš anksto. Skirkite laiko su vaikučiu aptarti, kaip bus, kai šis eis į darželį, pradėkite laikytis panašios dienotvarkės, mokykitės savarankiškumo įgūdžių. Visa tai padės vaikui tiek darželyje jaustis geriau ir greičiau adaptuotis, tiek sutvirtins Jūsų asmeninį ryšį su vaikučiu. Mokykite sūnų ar dukrą būti maloniais, bendraukite su bendraamžiais žaidimų aikštelėse.

Vaikams labai patinka ruoštis į darželį: pirkti naujus rūbelius ar apavą, kitas reikmenis. Paprastai vaikai be galo džiaugiasi, jei mama ir pati pasiuva maišelį drabužėliams darželyje laikyti, skudurinę lėlytę, kurią vėliau noriai nešasi į grupę ar užklotėlį pietų miegui. Tokius rankdarbius galima daryti kartu su vaiku, patirsite dvigubą naudą – malonus laikas, praleistas kartu ir vaikui saugumo jausmas naujoje erdvėje. Vaikutis jaučiasi labiau mylimas ir aprūpintas dėmesiu, atsineša dalelę namų šilumos su savimi į darželį.

Daugeliui tėvelių, išleidžiant savo vaiką į darželį, kyla nerimo, nepasitikėjimo ir atsiskyrimo jausmai. Atsiskyrimo nemalonius jausmus išgyvena ir vaikas. Tai visiškai normalu, juk Jūsų vaikutis nuo pat gimimo buvo kartu ir štai atėjo laikas išleisti jį  į erdvę „be tėvų“, leisti jam patirti daugiau, išmokti ir sužinoti daugiau. Žinoma, kad tai nėra lengva užduotis, tačiau tėveliai turėtų suprasti, kad laiku išleistas sūnus ar dukra į darželį, gaus ir labai naudingų patirčių, išmoks bendrauti su bendraamžiais, spręsti konfliktus, dalintis. O dar kiek darbelių ir kūrybinių užsiėmimų turės. Tuo pačiu, vaikelis mokysis ir pirmą kartą priimti keistus jausmus: išsiskyrimą su mama, priėmimą naujos aplinkos, naujų vaikų, naujų situacijų. Vaikai išgyvena panašius jausmus, kaip ir suaugę keisdami darbovietę, ateidami į naują socialinę aplinką. Skirtumas tik tas, kad vaikelis tai daro pirmą kartą ir visai nežino, ko tikėtis. Todėl labai svarbu tinkamai pasiruošti. Itin reikšmingi pačių tėvelių jausmai. Vaikai turi ypatingą ryšį su tėvais, todėl jei mama ar tėtis labai nerimauja, abejoja, tai vaikutis jaus panašius jausmus, perims baimę, nerimą, nepasitikėjimą. Todėl, pirmiausia, į darželį ruošiasi tėvai, suvokdami, kad darželis vaikučiui reikalingas ne tik dėl to, kad jiems reikia dirbti, o ir dėl to, kad jų vaikui ten bus gerai ir jis gaus gerosios patirties: greičiau visko mokysis, sportuos, šoks, dainuos, taps savarankišku. Be to, nepamirškite, kad vaikai, kurie lankė darželį, daug geriau adaptuojasi mokykloje, greičiau supranta savo vaidmenį kitose naujose situacijose.

Labai svarbu tėveliams tikėti, kad jų vaikučių laukia geros auklėtojos, kurios nuoširdžiai rūpinsis jų atžala. Pasitikėkite ir raskite ryšį su auklėtojomis. Šiuo atveju, Jūsų požiūris atsispindės ir vaiko jausmuose. Tėvų motyvacija turi būti stipri, apgalvota, tam pasiruošta. Kai kada, pradėjus lankyti darželį, tėveliai suabejoja, ar reikia leisti savo vaiką, pasiduoda po pirmųjų darželio lankymo savaičių, nes vaikutis parodo savo pasipriešinimą, ašarėles, matomi nemalonūs adaptacijos požymiai. Tačiau vaikutį atsiimti iš darželio tokiame periode yra tikrai nepatartina. Atsiimdami vaikelį šiame periode padarote „meškos paslaugą“. Vaikas supras, kad kuo daugiau verks, bėgs nuo situacijų, tuo patogesnių gyvenime situacijų išsireikalaus. O tuo tarpu adaptuotis anksčiau ar vėliau reiks išmokti, tik vėliau, po pirmos nesėkmės, bus sunkiau. Kitą kartą susidūręs su tokia situacija, jau turės neigiamą atsiminimą ir netinkamo sprendimo būdo pavyzdį: „pabėgti iš situacijų, kurios sunkios, bet deja, ne jas įveikti. Leisdami saugiai, adaptuotis darželyje, jūs vaiką įgalinate augti, stiprėti. Kurdami šilkines sąlygas atimate tą galimybę iš vaiko ir padarote jį silpnu. Ir vaikas jaučia, kad netikite juo, jog jis gali įveikti sunkumus.

Nusprendę lankyti darželį, susipažinkite su auklėtojomis, darželio aplinka. Dar prieš lankymą naudinga pamatyti darželio kiemą, grupę, susipažinti su pagrindinėmis ugdymo metodikomis. Jei yra galimybė, ateikite pažaisti su vaiku į darželio kiemą, jam vėliau ši aplinka nebus tokia svetima ir nauja.

Pirmą kartą atvedę atžalą į grupę, jei tik yra galimybė, kartu su auklėtoja vaikučiui viską aprodykite ir pirmą dieną pabūkite su juo grupėje. Tik prisiminkite, kad grupėje tampate ne tik vaiko tėvais bet ir auklėtojos padėjėjais. Kitas dienas rytais patartina su vaikučiu atsisveikinti šiltai, bet trumpai. Susikurkite atsisveikinimo ritualą ir kas rytą jo laikykitės. Nemėginkite „pabėgti“ iš grupės vaikučiui nematant. Labai svarbu, kad atsisveikinant jam įvardintumėte, kad išeinate, bet būtinai grįšite jo pasiimti (užakcentuokite vaikui, kad tikrai sugrįšite). Galite užsiminti, ką veiksite po to. Tai suteiks jam saugumo jausmą. Taip pat vaikučiui padeda lengviau pasilikti grupėje, jei jį atveda mažiau emociškai prie jo prisirišęs žmogus. Jei namuose su vaikeliu didžiąją laiko dalį būna, tarkim, mama, tada tėčiui atvesti į grupę vaiką bus lengviau, lengviau išsiskirti, lengviau pasilikti grupėje.

Pirmą kartą paliktas grupėje vaikas gali jausti didelį stresą, baimę, nes tai pirmas kartas, kai jį mama ar tėtis palieka svetimoje aplinkoje su svetimais žmonėmis. Vaikas nežino ar grįšite, yra baimė, kad jis čia liks amžinai. Todėl svarbu laikytis duoto vaikui pažado ir greitai grįžti jo paimti, kaip ir žadėjote.

Pirmą dieną grupėje rekomenduojama pasilikti ne ilgiau 10-20 minučių. Vėliau galima palaipsniui ilginti būvimo laiką grupėje. Taigi jei pirmą dieną vaikelį vieną palikote 10-20 min., kitą dieną – valandą, dar kitą – pora valandų ir t.t. Per porą savaičių vaikutis jau gerokai apsipras grupėje, galima bus palikti ir iki pietų miegelio. Dar po savaitės, galbūt, jau būsite pasiruošę palikti vaikelį miegoti pietų miego. Skubėti ir išgąsdinti tikrai lengva, bet nepatartina. Pratinti reiktų palengva.

Nenusigąskite, jei vaikutis verkia nuo pirmos dienos. Tai jo natūrali reakcija. Yra vaikučių, kuriems iš pradžių (kelias savaites) labai lengva, patinka būti grupėje ir tik tada, kai mažasis supranta, jog tai tampa jo kasdienybe, pradeda rodyti nepasitenkinimą, verkti, prašytis likti namuose. Tokių vaikų adaptacija trunka ilgėliau. Normalu, jei vaikas adaptuojasi per tris mėnesius. Jei adaptacijos periodas užsitęsia ilgiau, derėtų pasikonsultuoti su specialistais.

Neretai didysis iššūkis yra priimti adaptacijos periodo pokyčius vaiko elgesyje ir jam padėti. Dažnai vaikutis šiuo periodu tampa daug irzlesnis, piktesnis, atsikalbinėjantis. Visas savo neigiamas emocijas atžala „išlieja“ namų erdvėje. Darželyje jis sukaupia savo dėmesį prisitaikyti, išmokti taisykles, socializuotis, bet namie ateina laikas atsipalaiduoti ir „išsikrauti“. Taigi Jūs turėtumėte parodyti vaikeliui, kad besąlygiškai jį mylite ir pasistengti kuo daugiau konstruktyvaus dėmesio skirti jam būnant namuose. Raskite laiko pakalbėti apie jausmus, kuriuos išgyvenate Jūs, klauskite, kaip jaučiasi jis. Galite pasitelkti piešimą ar vaidybinius žaidimus, „išžaiskite“ lėlių figūrėlėmis darželio situacijas. Taip pat bendraukite su auklėtojomis, klauskite, kaip sekėsi Jūsų vaikui. Jei yra svarbių dalykų, kuriuos turėtų žinoti grupės auklėtoja, būtinai pasakykite.

Adaptaciniu periodu vaikas gali tapti neramus ir nakties laiku, gali pradėti šlapintis miegodamas. Taip pat vaikučiai pirmus metus daug serga. Tai susiję su patiriamu stresu, kuris mažina imuninę sistemą ir su nauja aplinka, kurioje galima didesnė bakterijų, virusų terpė. Todėl turite būti pasiruošę, kad mažylis gali sirgti dažniau ir Jums gali tekti jį prižiūrėti namuose. Stiprinti imunitetą padės sveika mityba bei fizinis aktyvumas, todėl verta tam ruoštis iš anksto. Labai svarbi atmosfera, kurią kuriate namuose. Negailėkite laiko ir pastangų pozityviai atmosferai/aplinkai sukurti ypač adaptacijos laikotarpio metu.

Taigi, kuo anksčiau pasiruošite adaptacijos periodui, tuo mažiau streso patirsite Jūs bei Jūsų vaikas, tuo lengvesnis periodas lauks Jūsų pradėjus lankyti darželį.

Sėkmės!

Nepamirškite padėkoti autoriui
Ankstesnės naujienos
  • Priėmimas į lopšelį-darželį
  • Elektroninis dienynas
  • Tėvams
  • Mokytojams
Naujienų archyvas